Een energielabel voor uw nieuwbouwwoning: is dit verplicht?
Geschreven door Joost Bleijenberg op 26 oktober 2021Sinds 1 januari 2015 is het energielabel voor vrijwel alle woningen verplicht. Bij veel woningzoekers die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning spelen de volgende vragen op: geldt dit ook voor nieuwbouw? Kan een woning die nog wordt gebouwd al een energielabel hebben? En wie vraagt het energielabel voor uw nieuwbouwwoning aan? In dit blog beantwoorden wij deze nieuwbouwvragen over het energielabel.
Energielabel nieuwbouwwoning
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Sinds 1 januari 2015 is het energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van vrijwel alle woningen al verplicht. Ook voor nieuwbouwwoningen. Met een energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een woning. Daarnaast wil de overheid met het verplichte energielabel woningeigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Niet voor alle gebouwen is een energielabel verplicht. Monumentale panden of woningen die kleiner zijn dan 50 vierkante meter hoeven niet te beschikken over een energielabel. Voor een nieuwbouwwoning geldt dus geen uitzondering en dient te beschikken over een energielabel.
Kan een woning die nog wordt gebouwd al een energielabel hebben?
Nieuwbouwwoningen die nog in aanbouw zijn, krijgen vaak een EPA label. EPA is een afkorting voor Energie Prestatie Advies en is vergelijkbaar met het energielabel. Een EPA label is speciaal bedoeld voor het aanduiden van de energiezuinigheid van een woning. Vaak willen projectontwikkelaars voor de start verkoop van een nieuwbouwproject al vermelden hoe energiezuinig de nieuwbouwwoningen zijn. In de meeste gevallen krijgt een nieuwbouwwoning het EPA-label A of zelfs het EPA-label A++, omdat nieuwbouwwoningen in deze tijd vaak al direct energiezuinig worden gebouwd. Voorafgaand aan de bouw van een nieuwbouwwoning mag daarom al vermeld worden dat het woningen zullen worden met energielabel A. Wanneer de nieuwbouwwoning volledig af is, kan het energielabel definitief worden bepaald. Door onvoorziene afwijkingen van het bouwplan kan het definitieve energielabel dan alsnog wijzigen.
Een energielabel voor een nieuwbouwwoning aanvragen: hoe doe ik dat?
De verkoper is verantwoordelijk voor het aanvragen van een energielabel voor de nieuwbouwwoning. In veel gevallen is de verkoper een makelaar, aannemer of projectontwikkelaar. Dit betekent dat u er zelf dus niet aan hoeft te denken. De verkoper vraagt online een energielabel aan voor uw nieuwbouwwoning. Om het energielabel vast te stellen, wordt gekeken naar ongeveer tien kenmerken van de woning. Voor de aanvrager is het van belang dat hij kan aantonen dat hij het recht geeft om een energielabel aan te vragen. De bouwvergunning kan hierbij helpen. Verder kan met foto's, bouwtekeningen en facturen blijken welke energiebesparende maatregelen zijn genomen bij het ontwikkelen van het nieuwbouwproject.
Bron: Essent, Vattenfall