Goed nieuws voor de woningmarkt!

De hypotheekrente is voor het eerst sinds 2012 iets gestegen. Ondanks de stijging is de rente nog steeds laag. Minister Blok en Dijsselbloem hebben nieuwe ‘leennormen’ voor hypotheken vastgesteld. De maximale prijs van een woning die gefinancierd kan worden met de Nationale Hypotheekgarantie gaat omhoog. In dit artikel leest u er alles over.

Stijging hypotheekrente

Voor het eerst sinds 2012 is de hypotheekrente iets gestegen. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben afgelopen week hun rente iets verhoogd, of gaan dat op korte termijn doen. De stijging is het gevolg van een oplopende rente op de Nederlandse en Amerikaanse staatsleningen. De vraag is nu of dit het begin is van een structurele stijging, of dat het slechts gaat om een kleine correctie.

Woningeigenaren nemen het zekere voor het onzekere. Na de lichte rentestijging willen twee keer meer huiseigenaren dan normaal een nieuwe hypotheek. Het gaat dan vooral om mensen die een variabele rente betalen, maar ook om eigenaren die tegen het eind van hun rentevaste periode zitten en vrezen dat als ze nog langer wachten, de rente veel hoger zal staan. Volgens deskundigen hebben de hypotheekrentes de bodem inmiddels verlaten, en is de weg naar boven definitief ingezet. De rente op de kapitaalmarkt, waar banken hun hypotheekgeld vandaan halen, is plots gestegen na de verkiezingszege van Donald Trump. De rente op de kapitaalmarkt is inmiddels weer aan het dalen, maar de gemiddelde hypotheekrente volgt die beweging nog niet.

Ruimere hypotheeknormen

Een andere financiële verandering is in de hypotheeknormen. Mensen kunnen vanaf 1 januari 2017 wat meer lenen als ze een huis willen kopen. De ministers Blok en Dijsselbloem hebben de nieuwe 'leennormen' voor hypotheken vastgesteld. De bewindslieden nemen een advies van het NIBUD over. Doordat de koopkracht de afgelopen twee jaar is toegenomen en door een combinatie van belastingverlagingen en lage inflatie is een kleine verruiming mogelijk, zegt het NIBUD, en het kabinet is het daarmee eens.

De maximale hypotheek hangt af van het inkomen en van de hoogte van de rente. Het NIBUD heeft allerlei voorbeelden uitgerekend. Zo kan bij een rente van 2,75 procent iemand met een inkomen van 35.000 euro volgend jaar ruim 6.000 euro meer lenen dan nu het geval is en iemand met een inkomen van 70.000 euro bijna 13.000 euro meer. Verder gaat bij de bepaling van de maximale hypotheek voor tweeverdieners het tweede inkomen zwaarder meewegen. De maximale prijs van een woning die gefinancierd kan worden met de Nationale Hypotheekgarantie is volgend jaar 245.000 euro. Nu is dat nog een kleine 14.000 euro minder. In bepaalde gevallen mogen banken, gemotiveerd, van de hypotheeknormen afwijken.

Wat betekent dit voor u?

Allemaal positieve veranderingen voor mensen die op zoek zijn naar een huis. Twijfelt u aan uw bestaande hypotheek? Wilt u profiteren van de lage rente? Of bent u nieuwsgierig naar uw financiële mogelijkheden? Vraag dan een vrijblijvend financieel gesprek aan met een van onze adviseurs!

Bel (026) 355 21 00 of mail naar arnhem@s-t.nl en onze adviseurs beantwoorden graag al uw vragen!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Strijbosch Thunnissen Arnhem opent medio mei haar tweede vestiging in Arnhem-Zuid

Strijbosch Thunnissen Arnhem opent medio mei haar tweede vestiging in Arnhem-Zuid

Het is inmiddels aftellen geblazen. De bouw van de tweede vestiging van Strijbosch Thunnissen Arnhem is in volle gang. Kort na de officiële opening van Winkelcentrum Schuytgraaf, opent ook...
Bleijenberg nieuwbouw makelaars verder onder de vlag van Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars

Bleijenberg nieuwbouw makelaars verder onder de vlag van Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars

Per 1 mei 2017 zal Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars haar nieuwbouwactiviteiten uitbreiden door de versterking met Bleijenberg nieuwbouw makelaars. Door deze...
Bekijk overzicht