Beleggen in vastgoed: wel even blijven opletten!

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 15 november 2021

Sinds jaar en dag zijn wij als beleggingsmakelaar in contact met particuliere beleggers die hun vermogen willen investeren in vastgoed. Tot enkele jaren geleden was er een redelijke balans tussen partijen die wilden kopen en partijen die wilden verkopen. De afgelopen jaren is die verhouding grondig veranderd.

Enorme toename van de vraag naar beleggingsvastgoed

Eigenaren houden hun bezit vast, want “wat moeten ze anders met dat geld”, op de bank levert het niets meer op en tegenwoordig moeten ze zelfs creditrente betalen. Voor potentiële kopers zijn dit exact de overwegingen om het belang van vastgoed in de beleggingsmix te vergroten. Met een beurs die inmiddels boven de 800 punten staat is het alternatief steeds minder aantrekkelijk en een correctie niet ondenkbeeldig. De lage rentestand zorgt voor een mooie hefboom en de inflatie werkt lekker door in de huurstroom. Hiernaast kijkt de particuliere belegger naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en ziet een fors indirect rendement door waardestijgingen. Kortom een enorme toename van de vraag naar beleggingsvastgoed en nauwelijks aanbod.

Noodgedwongen verschuiving

Dit alles zorgt voor een noodgedwongen verschuiving van de vraag van beleggers naar andere vastgoed categorieën. Waar de meeste beleggers tot voor kort de focus hadden op woningen - een beleggingscategorie met een laag risicoprofiel, laag direct rendement, maar de laatste jaren gecompenseerd door een stijgend indirect rendement door aanhoudende prijsstijgingen – kiest men door gebrek aan beschikbaarheid steeds vaker voor andere categorieën. Denk hierbij aan logistiek en zorggerelateerde vastgoedbeleggingen, een beleggingscategorie met veel groeipotentieel, maar ook daar is de spoeling dunner geworden. Uiteindelijk valt met dus terug op meer traditionele beleggingscategorieën als kantoren, bedrijfsruimten en ook weer winkels. Een prima manier “om je geld te stallen” aldus een aantal particuliere beleggers.

Steeds vaker zie ik dat daarbij de gebruikelijke rendement / risico afweging onvoldoende wordt gemaakt en tegen steeds lagere aanvangsrendementen, steeds hogere risico`s worden genomen. De emotie neemt het over van de ratio. Pas later zal blijken of de aankoopprijs ook een jaar leegstand, onverwacht onderhoud, een negatief indirect rendement en een lichte stijgende rente kan opvangen. Het “goedkoop stallen” van je geld kan uiteindelijk wel eens een dure aangelegenheid geweest zijn.

Beleggen in vastgoed is zonder meer interessant maar maak daarbij de juiste afwegingen. Gewoon even het “koppie” er bijhouden, onze beleggingsmakelaars helpen u daar graag bij!

Meer informatie

Beleggen in vastgoed: wel even blijven opletten!
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Het zoeken naar uw perfecte woning kan een hele klus zijn. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat er een goede begeleiding bij komt kijken. Voor deze begeleiding bent u bij...
Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

ARNHEM - De Utrechtsestraat 40 in Arnhem direct nabij het Centraal Station, zal worden getransformeerd naar een hypermodern kantoorgebouw. Voorheen is het gebouw in gebruik geweest bij het ROC...
Bekijk overzicht