Aangekondigde beleidsmaatregelen n.a.v. Prinsjesdag 2018

Op dinsdag 18 september heeft het kabinet Rutte III haar begroting voor 2019 gepresenteerd. De begroting en het bijbehorende belastingplan worden tussen nu en eind december door de Tweede Kamer behandeld.

Het kabinet heeft de volgende beleidsmaatregelen aangekondigd:

Hypotheekrenteaftrek naar 49%
Het komende jaar wordt de hypotheekrente afgebouwd met 0,5 procent, naar 49 procent. De afbouw gaat jaarlijks met 0,5 procentpunt tot 2020, daarna wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd met jaarlijks 3 procentpunt, totdat per 2023 het basistarief van 36,95 procent is bereikt.

Hillen-aftrek naar 96,66%
Vanaf 2019 wordt de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (Hillen-regeling) in 30 jaar uitgefaseerd met 3,33% per jaar. In 2019 krijgt een woningeigenaar met een lage hypotheekschuld een extra aftrek van nog maar 96,66% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente.

Overgangsregeling schenkvrijstelling vervalt
De overgangsregeling voor de schenkvrijstelling tot €100.800 vervalt per 2019. Deze regeling houdt in dat ouders tot aan dit bedrag kunnen schenken aan hun kinderen, ook wanneer zij in het verleden al een schenkvrijstelling hebben gebruikt. De schenking moet wel door het kind gebruikt worden voor het kopen van een eigen woning of het aflossen van de eigenwoningschuld. N.B. Wanneer ouders nog niet eerder belastingvrij een bedrag aan hun kinderen hebben geschonken kunnen zij ook na 2019 nog gebruik maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling van €100.800.

De fiscale aftrekbaarheid voor onderhoud aan rijksmonumenten wordt vervangen door een subsidieregeling
Het kabinet gaat een subsidieregeling optuigen voor monumentenonderhoud. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten kunnen nu nog een deel van hun onderhoudskosten fiscaal verrekenen.

Volgens het kabinet staat de Nederlandse economie er goed voor: de koopkracht groeit, de inkomensongelijkheid blijft stabiel en Nederlandse huishoudens bouwen hun hypotheekschulden licht af.

De NVM is blij dat het kabinet doordrongen is van de noodzaak om zo snel mogelijk meer woningen te realiseren. Een toenemend woningtekort en sterk stijgende prijzen vormen een steeds grotere bedreiging voor de koopkracht en daarmee ook voor de toekomstige economische groei van Nederland.

Bron: nvm.nl

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht