300 extra woningen door vertrek opleidingen Rijn IJssel naar ENKA-Campus

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 22 april 2021

ARNHEM - Met de verhuizing van een aantal opleidingen van roc Rijn IJssel naar de nieuwe ENKA-Campus aan de Vosdijk in Arnhem ontstaat op drie plekken in de stad ruimte voor woningbouw. De komende jaren zullen aan de Zijpendaalseweg, de Veluwestraat en de Thorbeckestraat naar schatting zo’n 300 woningen worden gebouwd.

Voor het einde van het jaar strijken onder meer de creatieve mbo-opleidingen van het roc neer op de campus op het voormalige terrein van Akzo Nobel die eerder de naam Velpercampus droeg. Met die verhuizing laat Rijn IJssel op de drie genoemde locaties onderwijsgebouwen achter met een oppervlakte van zo’n 50.000 vierkante meter.

‘Bijzondere woonmilieus’

De gemeente Arnhem wil de vrijkomende ruimte op de plek van de verouderde schoolaccommodatie benutten voor extra woningbouw. Aan de Thorbeckestraat is ruimte voor circa 175 woningen, aan de Zijpendaalseweg zijn er 70 bedacht en in de Veluwestraat een stuk of 50. Daarbij wordt voornamelijk gedacht aan appartementen. Van de nieuwbouw moet 30 procent in de categorie sociale huur vallen.

De gemeente heeft de voorkeur voor ‘bijzondere woonvormen’, zoals levensloopbestendige woningen of andere woningen waar in Arnhem grote behoefte aan is. Wethouder Cathelijne Bouwkamp ziet ook een kans om de doorstroming op de woningmarkt te verhogen doordat mensen naar de nieuwbouw verhuizen. Hun huidige woning zou dan vrij komen voor bijvoorbeeld starters.

Onrust over verandering

Rijn IJssel is zelf eigenaar van de genoemde locaties. De onderwijsinstelling kan nu met de voorwaarden die de gemeente stelt op zoek naar kopers. Het duurt nog wel even voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden. Na verkoop zullen eerst concrete plannen moeten worden gemaakt. Bovendien moet er een nieuw bestemmingsplan komen voor de drie plekken.

De afgelopen jaren heeft Rijn IJssel onder het motto ‘Goede Buur’ uitvoerig gesproken met omwonenden over de toekomst van de onderwijslocaties. ,,Een mooi voorbeeld van hoe we werken volgens de nieuwe Omgevingswet”, vindt wethouder Bouwkamp. ,,Door omwonenden vroeg bij de plannen te betrekken ontstaat er veel draagvlak.” De nieuwe wet gaat naar verwachting 1 januari in.

Ondanks die gesprekken is in de Veluwestraat onrust ontstaan over de veranderingen. De voorwaarden zijn wel erg ruim, vindt een aantal omwonenden die per brief steun hebben gezocht bij de gemeenteraad. Zij vrezen onder meer voor hun ‘vrije groene uitzicht’ omdat de woningen dichter bij de straat komen dan de onderwijspanden. ‘Er is te veel vrijheid voor ontwikkelaars.’

Bron: De Gelderlander

300 extra woningen door vertrek opleidingen Rijn IJssel naar ENKA-Campus
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Opening nieuw station Ede-Wageningen

Opening nieuw station Ede-Wageningen

EDE - Eind 2021 is aannemerscombinatie EdesPoort gestart met de bouw van het nieuwe station Ede-Wageningen. Op 23 februari 2024 is het nieuwe station in gebruik genomen. De nieuwe...
75 appartementen boven winkelcentrum Velperbroek Velp verkocht

75 appartementen boven winkelcentrum Velperbroek Velp verkocht

VELP - Een particuliere belegger heeft een appartementencomplex met parkeergarage aan de G.A. van Nispenstraat in Arnhem gekocht. Het appartementencomplex is in 1999 gebouwd en bestaat uit...
Bekijk overzicht