Vernieuwde methode aanvragen energielabel

In lijn met de herziening van de Europese richtlijn ‘energieprestatie gebouwen’, is de methode waarmee het energielabel wordt ingevuld gewijzigd. Het is daarom vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen.

Door nieuwe Europese richtlijnen wordt het energielabel door een andere methode gemeten. Daarop zijn plannen opgesteld dat het vereenvoudigde label, eind 2020, moest komen te vervallen. In plaats van het label online aan te vragen moeten energieadviseurs bij huiseigenaren langskomen om het label te bepalen. Hierdoor is het label nu ruim 20x duurder.

De politieke strijd over het energielabel heeft tot eind 2020 geduurd. Uiteindelijk heeft de kamer onderzoek laten doen naar mogelijkheden van het online aanvragen van het nieuwe label, zodat dit wellicht per 1 juli 2021 weer mogelijk is. Het blijkt namelijk in andere Europese landen wel mogelijk te zijn. De aangenomen wijziging voor de richtlijnen biedt een eerste perspectief, maar de uitwerking is nog onzeker.

Door de oproep vanuit verschillende verenigingen om het aanvragen van de vereenvoudigde energielabel nog in 2020 te doen, is het maandelijkse aantal aanvragen voor energielabels vervijfvoudigd. December schoot eruit met ruim 250.000 aanvragen.