Zuidelijke binnenstad Arnhem krijgt nieuw gezicht

Zuidelijke binnenstad Arnhem krijgt nieuw gezicht

De komende jaren zal de zuidelijke binnenstad van Arnhem in een geheel nieuw gedaante verschijnen. Vanwege de vele ontwikkelingen die nu al of in de nabije toekomst gaan plaatsvinden in dit deel van de binnenstad ontstaat er een geheel nieuw milieu waarin wonen, cultuur en leisure de boventoon voeren.

De projecten varieren van de woningontwikkeling Het Paradijs, de nieuwbouw voor Focus Filmtheater op het kerkplein, de nieuwbouw van het Huis der Provincie, de nieuwbouw van Bartok tot het realiseren van betere (loop)verbindingen tussen de Rijn en de binnenstad.

Wij sommen de verschillende ontwikkelingen voor u op.

Er komen betere loopverbindingen voor passagiers cruiseschepen die op deze wijze makkelijker de binnenstad van Arnhem kunnen bereiken. Nu al zijn de eerste ingrepen zichtbaar. Rondom het oorlogsmonument aan de Rijnkade zijn trappen in de dijk aangebracht, is de autoverbinding richting de Nieuwe Kade opgeheven en is hiervoor in de plaats een breed voet- en fietspad aangelegd. Voor de toekomst zal na het gereedkomen van de uitbreiding van het Provinciehuis er een oversteekplaats komen die bezoekers van en naar de binnenstad op een veilige en attractieve manier langs het nieuwe Huis der Provincie leiden. Tevens heeft de gemeente besloten om de Markt autovrij te maken en de warenmarkt van het Kerkplein hier naartoe te verplaatsen. Op de dagen dat er geen warenmarkt is zal het marktplein een verblijfsgebied moeten worden met o.a. terrasfunctie.

De nieuwbouw van het Provinciehuis zal van het Bestuurskwartier, zoals het gebied rondom het Paleis van Justitie wordt genoemd, een aangenamer verblijfsgebied maken. Tevens wordt bereikt dat de loopverbinding tussen de Rijn en de binnenstad wordt verbeterd.

Op een steenworp afstand van de Rijn en de Eusebiuskerk en het winkelhart van Arnhem verrijst het Paradijs, een woningontwikkeling met in totaal 41 woningen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Het wordt een authentieke binnenstadsbuurt in een nieuw jasje, die oude tijden doet herleven. Vroeger kende dit gebied een fijnmazig netwerk van straatjes en stegen welke in de oorlog helaas verloren zijn gegaan. Op dit moment is de verkoop van het project in volle gang. Met deze ontwikkeling zal er over 1,5 tot 2 jaar een geheel nieuw woonmilieu in de binnenstad van Arnhem ontstaan. De wens van de gemeente Arnhem om meer mensen in de binnenstad te laten wonen gaat hiermee in vervulling.

Het gebouw op de hoek van de Rodenburgstraat en het Eusebiusplein waar tot een paar jaar geleden het Centrum voor Werk en Inkomen was gevestigd is gekocht door Camelot Europe Development en zal worden getransformeerd van kantoorgebouw naar huisvesting voor jongeren en studenten. Naar verwachting zullen er eind 2015 ca. 80 wooneenheden voor eenpersoonshuishoudens zijn gerealiseerd.

Onlangs is de handtekening gezet onder de koop-realisatieovereenkomst Bartok te Arnhem. De plannen hiervoor zijn recentelijk bij het architectuurcentrum CASA gepresenteerd. Ontwikkelaar KondorWessels Projecten gaat er vanuit dat in het voorjaar van 2015 kan worden gestart met de bouw van een supermarkt en 58 appartementen. In de zomer van 2016 zou het project gerealiseerd moeten zijn.

De gemeente Arnhem heeft nog enkele zogenaamde ontwikkelenveloppen in het gebied wat voorheen als Rijnboog bestempeld was. Deze ontwikkelenveloppen betreffen locaties c.q. gebieden waarvoor marktpartijen worden gezocht om ze tot ontwikkeling te brengen. De belangrijkste ontwikkelenvelop is het gebied dat grofweg ligt tussen de Weerdjesstraat, Rodenburgstraat, Nieuwstraat en Turfstraat. Voor dit gebied ligt een opgave voor het realiseren van parkeercapaciteit die door het autovrij maken van de Markt moet worden gecompenseerd. Daarnaast ligt voor de hand dat de woonfunctie voor dit gebied behouden blijft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris Lanting via 06 - 30 40 43 80 of mail naar lanting@s-t.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie