Zelfstandig ondernemer terug naar centrum

“Waar de hoofdwinkelstraten steeds gewilder worden, zal de leegstand in de zijstraten van het stadshart zichnadrukkelijker gaan manifesteren.”, voorspelde winkelmakelaar Chris Lanting van Strijbosch Thunnissen in maart 2013. Uit de cijfers van Strijbosch Thunnissen Research van 2014 blijkt dat deze voorspelling uit lijkt te komen.Filialen van ketenbedrijven concentreren zich op de hoofdwinkelstraten, waardoor er meer aanbod is in de aanloopstraten.

Zelfstandige ondernemers zien hierdoor kansen en vestigen zich in toenemende mate in de aanloopstraten van de Arnhemse binnenstad. Lanting constateert: “Zij hadden eerder niet de mogelijkheid om een goede én betaalbare locatie te bemachtigen maar hebben deze mogelijkheid nu wel. Opvallend is dat van alle winkeltransacties in 2014 tot dusver, twee derde een lokale zelfstandige ondernemer is.”

Vernieuwende concepten die door lokale ondernemers worden gelanceerd zijn bijvoorbeeld boekenwinkel Het Colofon in de Bakkerstraat en een kleinschalige koffiebranderij in de Kortestraat. “Wij zien deze ontwikkeling als het begin van een transformatie van de binnenstad. Wij verwachten dat een deel van de traditionele winkelformules plaats zullen maken voor een breder pallet aan invullingen waardoor de binnenstad uiteindelijk levendiger en meer divers wordt.
Door de toename van zelfstandige ondernemers met nieuwe concepten wordt er van verhuurders meer flexibiliteit gevraagd in bijvoorbeeld de huurtermijnen. Waar bestaande winkelketens gemakkelijk overeenkomsten voor 5 of 10 jaar aan gaan, zijn zelfstandig ondernemers voorzichtiger en willen kortere huurovereenkomsten eventueel in combinatie met ingroeihuren.

Afbeelding: winkeltransacties in kaart

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wetsvoorstel wijziging short stay

Wetsvoorstel wijziging short stay

Door Ewoud Pranger, Independent Tax Partners & Advisors Het kabinet heeft recentelijk een concept-wetsvoorstel gepubliceerd om btw-besparende praktijken bij...
Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

ARNHEM - De krapte op de Arnhemse kantorenmarkt neemt toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BMV Research naar de ontwikkelingen op de lokale kantorenmarkt. De afgelopen vier jaar is...
Bekijk overzicht