Vraag naar kantoorruimte stabiliseert op laag niveau

Stijgende trend aanbodcijfer zet door

Gelet op de gebruikerskant van de kantorenmarkt in Nederland kan worden geconcludeerd dat het opnamevolume in 2010 is blijven steken rond het niveau van 2009 en dat het aanbod nog altijd een stijgende trend vertoont. Dit blijkt uit het jaarrapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, dat op donderdag 3 februari wordt gepresenteerd tijdens het tiende Dynamis Sprekende Cijfers Symposium op Nyenrode Business Universiteit.

Aanbod: stijging van 16%
Na de aanbodstijging van 19% in 2009, is in 2010 wederom sprake van een forse toename van het aanbod. Op 1 januari 2011 wordt binnen de 24 onderzochte Dynamis regio’s in totaal 6.397.000 vierkante meter kantoorruimte aangeboden, een stijging van 16%. De gemiddelde aanbodstijging in de grote steden bedaagt 16%, nagenoeg hetzelfde percentage als in de overige Dynamis regio’s, waar gemiddeld 15% meer kantoorruimte wordt aangeboden. Het nieuwbouwpercentage in het totale aanbod bedraagt op 1 januari 2011 7%, drie procentpunt minder dan een jaar eerder.

Opname: daling van 2%
In 2010 is binnen de 24 Dynamis regio’s 2% minder kantoorruimte opgenomen dan in het voorgaande jaar. Het totale opnamevolume bedraagt 1.030.000 vierkante meter. In de vier grote steden is sprake van een gezamenlijke opnamedaling van 8%. Rotterdam en Utrecht noteren overigens een opnamestijging, terwijl in Amsterdam en Den Haag minder kantoorruimte is opgenomen. In de overige regio’s is gemiddeld 5% meer kantoorruimte verhuurd of verkocht. De gemiddelde transactiegrootte is zowel in de vier grote steden, als in de overige regio’s licht gedaald en bedraagt respectievelijk 1.841 en 950 vierkante meter.

Klik HIER voor meer informatie over het Dynamis Sprekende Cijfers Symposium.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

ARNHEM - De krapte op de Arnhemse kantorenmarkt neemt toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BMV Research naar de ontwikkelingen op de lokale kantorenmarkt. De afgelopen vier jaar is...
Verhuurtransacties op Retail Park Arnhem

Verhuurtransacties op Retail Park Arnhem

ARNHEM - Na de recente oplevering van nieuwe winkelunits aan Fietsvoordeelshop.nl en Huisdiervoordeelshop op Retail Park Arnhem, heeft ook Swiss Sense haar winkelunit betrokken. Swiss Sense...
Bekijk overzicht