Sociale controle terug in uw wijk

WhatsApp wordt steeds vaker als moderne vorm van sociale controle ingezet. Dit om de criminaliteit in de wijk te verminderen. En niet zonder succes, want in buurten die een WhatsApp-groep hebben, zijn het aantal inbraken met zo’n 50% afgenomen! Wilt u weten hoe het werkt? Of hoe u dit voor uw eigen buurt kan opzetten? U leest het in dit artikel!

Hoe werkt het?

Buurtbewoners maken elkaar via WhatsApp attent op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-signaleringsgroep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk.

Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?

Iedereen die over een smartphone beschikt kan WhatsApp gratis installeren. Vervolgens kunt u een WhatsApp-groep aanmaken voor maximaal 50 personen. Alleen de beheerder van een WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de beheerder van deze groep. Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst.

Hoe gaat u te werk?

Wanneer u iets verdachts ziet in uw buurt, ga dan te werk aan de hand van de SAAR-volgorde:

S = Signaleer
A = Alarmeer de politie via 1-1-2
A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-signaleringsgroep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 1-1-2 heeft gebeld.)
R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.

Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-signaleringsgroep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Gebruik de WhatsApp-signaleringsgroep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden. Zowel de politie als de gemeente zitten niet in WhatsApp-signaleringsgroepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.

Hoe brengt u een WhatsApp-groep onder de aandacht?
De WhatsApp-groep werkt alleen als er meerdere mensen meedoen. Hoe zorgt u er dan voor dat mensen uit uw buurt weten van de WhatsApp-groep? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

  • Is er een website of Facebookgroep voor de buurt? Plaats dan daar een bericht met dat er een WhatsApp-groep bestaat en laat ze weten hoe ze zich kunnen aanmelden en wat de spelregels zijn.
  • Geen website of Facebookgroep? Dan kunt u bijvoorbeeld een briefje door de brievenbus doen of tijdens een buurtbijeenkomst er wat over vertellen.

Praktijkvoorbeeld Schuytgraaf Arnhem

Sinds 2014 beschikt Schuytgraaf over een WABP, Whatsapp-buurtpreventie. In eerste instantie is die gestart vanuit een aantal wijkbewoners van Vestingstad, maar al snel breidde dit zich uit door mond-tot-mondreclame, berichten op Facebook én binnen de buurtkrant.

Wat toen begon met een kleine groep met nog geen vijftig deelnemers is het nu uitgegroeid tot vier groepen met ruim 800 deelnemers. In het begin dreigde de groep zijn doel voorbij te schieten en een soort van chatbox te worden. Via het landelijk netwerk, waar ook deze groep is aangemeld, zijn huisregels opgesteld en deze zijn nu ook de basis voor deze groep. Deze regels worden toegestuurd aan iedereen die toegevoegd wordt.

Maak samen met uw buurtbewoners uw wijk veiliger met WhatsApp!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Strijbosch Thunnissen Arnhem opent medio mei haar tweede vestiging in Arnhem-Zuid

Strijbosch Thunnissen Arnhem opent medio mei haar tweede vestiging in Arnhem-Zuid

Het is inmiddels aftellen geblazen. De bouw van de tweede vestiging van Strijbosch Thunnissen Arnhem is in volle gang. Kort na de officiële opening van Winkelcentrum Schuytgraaf, opent ook...
Bleijenberg nieuwbouw makelaars verder onder de vlag van Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars

Bleijenberg nieuwbouw makelaars verder onder de vlag van Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars

Per 1 mei 2017 zal Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars haar nieuwbouwactiviteiten uitbreiden door de versterking met Bleijenberg nieuwbouw makelaars. Door deze...
Bekijk overzicht