Haalt u de duurzame deadline, is uw kantoor klaar voor 2023?

Geschreven door Romy Velthuizen op 13 september 2022

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorpand met een oppervlakte groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Momenteel voldoet ca. 40 miljoen m2 nog niet aan deze nieuwe norm. Wanneer het pand per 1 januari 2023 niet aan de eisen voldoet, mag u het niet meer als kantoor gebruiken. In eerste instantie zullen Gemeenten en provincies hierop handhaven.

Echter, zijn er op deze maatregel uitzonderingen. Weten of uw vastgoed ook moet voldoen aan de C- verplichting? Klik dan hier.

Bekijk hier de beslisboom om te bepalen of een energielabel C voor uw kantoorpand verplicht is.

Bekijk de Beslisboom NVM

Uw kantoor heeft energielabel A t/m C

Met een geldig energielabel A, B of C voldoet uw kantoorpand aan de norm voor 2023. Door de Rijksoverheid wordt er echter gestreefd naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Het kan voor u verstandig zijn om alvast energiebesparende maatregelen te onderzoeken en deze toe te passen op een voor u goed moment. Zo bent u goed voorbereid op de toekomst. Handig om te weten: een energielabel is 10 jaar geldig.

Energielabel D t/m G: hoe te verduurzamen?

Wanneer uw kantoor beschikt over een energielabel D t/m G, dient u er rekening mee te houden dat uw kantoor op 1 januari 2023 over een geldig label C moet beschikken.

Niet ieder pand is hetzelfde en daarmee zijn ook de verduurzamingsmaatregelen verschillend. Zo heeft het bouwjaar grote invloed op de uitkomst van het verduurzamingsadvies van uw pand. Mocht u willen verduurzamen, kunt u het volgende aanpassen:

  • Ledverlichting;
  • HR- ramen met goede U waarden;
  • Isolatie van gevels, vloeren en daken;
  • Hybride of warmtepomp.

De eerste stap die u kunt zetten, is het aanvragen van een maatwerkadvies. Hiermee krijgt u een inschatting van de energiezuinigheid van uw kantoor. Een energieadviseur kan u advies geven over welke energiebesparende maatregelen voor u van toepassing kunnen zijn.

Energielabel nodig?

Heeft u nog een energielabel nodig? Dan wordt er gevraagd naar beschikbare plattegronden en bewijzen van zichtbare en onzichtbare renovaties als bijvoorbeeld isolatie. Heeft u na de berekening een energielabel lager dan C? Dan kan er op basis van de berekeningen van het energielabel een advies rapportage worden opgemaakt om tot A, B of C te komen.

Wat levert het u op?

Een duurzaam kantoorpand is niet alleen meer waard, maar geeft ook hogere huuropbrengsten. Daarnaast kunnen de investeringskosten snel worden terugverdiend, aangezien u enorm kan besparen op uw energierekening.

Haalt u de duurzame deadline, is uw kantoor klaar voor 2023?
Romy Velthuizen
Neem contact op met Romy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Modelabel Hul Le Kes opent flagship in Arnhem

Modelabel Hul Le Kes opent flagship in Arnhem

ARNHEM - Het Nederlandse modelabel Hul Le Kes opende afgelopen zomer een flagship store in Arnhem. De winkel is gevestigd in de Wezenstraat, in een smal steegje, achter deur nummer 5. Hier...
Realisatie ART toren van start!

Realisatie ART toren van start!

ARNHEM – De bouw van het iconische ART gebouw op het Centraal station van Arnhem gaat van start. Dirkzwager Legal & Tax, een fullservice kantoor met advocaten,...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie