Opnamevolume kantorenmarkt stabiliseert definitief op laag niveau

Opnamevolume kantorenmarkt stabiliseert definitief op laag niveau

Aanbod blijft voorlopig aan stijging onderhevig

Na het eerste kwartaal van 2011 lijkt definitieve stabilisatie van de kantorenvraag op een laag niveau een feit. In het derde kwartaal van 2010 werd de negatieve cijfermatige spiraal aan de vraagzijde van de kantorenmarkt na ruim twee jaar doorbroken. Het aanbod vertoont daarnaast een minder sterke groei dan een jaar geleden. Dit blijkt uit het eerste kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, dat op donderdag 7 april verschijnt.

Opnamestijging van 5%
Binnen de 24 onderzochte Dynamis regio’s is in het eerste kwartaal van 2011 in totaal ruim 231.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Daarmee is sprake van een stijging van 5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. In totaal werden 201 gebruikerstransacties geregistreerd, met een gemiddelde grootte van 1.150 vierkante meter. De mediane transactieprijs komt in het eerste kwartaal van 2011 uit op € 135,- per vierkante meter per jaar. 8% van het totale transactievolume betreft nieuwbouw.

Aanbodstijging van 1%
Op 1 april 2011 wordt binnen de 24 Dynamis regio’s in totaal 6.455.000 vierkante meter kantoorruimte aangeboden, een stijging van 1% ten opzichte van eind 2010. Dit aanbodcijfer wordt bepaald door 3.312 objecten, 83 meer dan op 1 januari 2011. Het nieuwbouwpercentage in het totale aanbodcijfer is wederom gedaald, tot 5,5%. Voor de vier grote steden en Eindhoven is een ondergrens gehanteerd van 500 vierkante meter. Voor de overige regio’s geldt een minimum metrage van 250 vierkante meter. Dit geldt voor zowel het aanbod als de opname.

Conclusie en toekomstverwachting
In de cijfers wordt steeds duidelijker dat de kantorenmarkt definitief is gekenterd. Na de zeer forse opnamedaling in de afgelopen jaren lijkt de vraag zich definitief te stabiliseren op een laag niveau. In 2011 komt het opnamevolume naar verwachting uit rond het niveau van 2010. Het aanbod zal de komende tijd een toename blijven vertonen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie