Opname kantorenmarkt wederom 1 miljoen vierkante meter

Opname kantorenmarkt wederom 1 miljoen vierkante meter

Vraag stabiel op laag niveau, aanbod daalt licht.

Voor het derde jaar op rij is binnen de Dynamis regio’s iets meer dan 1 miljoen vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Het aanbodcijfer bedraagt op 1 januari 2012 in totaal 6,4 miljoen vierkante meter. In het jaarrapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, dat op donderdag 2 februari wordt gepresenteerd tijdens het elfde Dynamis Sprekende Cijfers Symposium, wordt per regio inzicht gegeven in de ontwikkelingen aan de gebruikerskant van de kantorenmarkt.

Aanbodcijfer 6,4 miljoen vierkante meter
Op 1 januari 2012 wordt binnen de 24 Dynamis regio’s in totaal 6,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte aangeboden, een aanboddaling van 1% ten opzichte van een jaar geleden. Opvallend is de lichte aanboddaling in de regio Amsterdam, waar 2% minder kantoorruimte wordt aangeboden dan op 1 januari 2011. Daarnaast is in nog tien regio’s sprake van een daling in het kantorenaanbod. In de Het nieuwbouwpercentage in het totale aanbodcijfer bedraagt op 1 januari 2012 8%, één procentpunt meer dan een jaar eerder.

Stabiele vraag op laag niveau
De vraag naar kantoorruimte komt in 2011 voor het derde jaar op rij uit op hetzelfde niveau. Afgelopen jaar werd binnen de Dynamis regio’s in totaal 1.003.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Van de vier grote steden noteren Utrecht en Amsterdam een hoger transactievolume dan in 2010. Van de overige regio’s noteren er in totaal zes een toename van de vraag ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl in veertien gevallen sprake is van een opnamedaling. Opvallend is dat, ondanks het gelijk gebleven transactievolume, er in 2011 meer transacties hebben plaatsgevonden dan in 2010 ( 806 tegenover 787). De ondergrens die wordt gehanteerd in de rapportage betreft 500 vierkante meter in de grote steden en 250 vierkante meter in de overige regio’s.

Toekomst
De vraag naar kantoorruimte wordt beïnvloed door een gedwongen en een vrijwillige huisvestingscomponent. Als gevolg van de huidige economische omstandigheden draagt momenteel met name de gedwongen component bij aan de geringe vraag. Zelfs wanneer de economie in de toekomst aantrekt blijft de vraag naar verwachting stabiel op een laag niveau. De vrijwillige component gaat in dit geval een grotere rol spelen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie