Nieuwe naam ROC-campus bekend
ARNHEM - ENKA-campus. Dat is de naam van de nieuwe campus van ROC Rijn IJssel aan de Arnhemse Velperweg. De naam werd vrijdag bekendgemaakt door twee studenten die abseilend van het oude Akzo-gebouw een spandoek uitrolden.
In eerdere berichtgeving kreeg de nieuwe campus van het mbo-instituut de naam Velpercampus. ,,Dat was misschien niet eens zo’n slechte naam”, zegt Bert Geerdink, bestuursvoorzitter van Rijn IJssel. ,,Maar niet iedereen was er gelukkig mee. Zo vonden een aantal medewerkers van Rijn IJssel en de gemeente het niet Arnhems genoeg, te Velps. Daarom besloten we een andere naam te bedenken. Voordat Velpercampus in de volksmond was ingeburgerd.”
De onderwijsinstelling schreef een prijsvraag uit, waarbij studenten, medewerkers en omwonenden hun idee over een naam konden insturen. Een jury bestaande uit studenten en medewerkers van de school en GroenLinks-wethouder Cathelijne Bouwkamp kozen uit de binnengekomen 150 inzendingen de winnende naam. Die kwam van buurtbewoner Hubert Slings. Als prijs kreeg hij een tablet.
Nederlandsche Kunstzijdefabriek
,,Het ademt naar de historie”, zegt Geerdink over de naam. Hij bedoelt daarmee dat het terrein aan de Vosdijk, het voormalig Akzo-terrein, ruim honderd jaar geleden de plek was van de Nederlandsche Kunstzijdefabriek. Dit werd afgekort als NK (in spreektaal ENKA). Aan de Vosdijk werden garen gesponnen. ENKA verhuisde in 1922 naar Ede. Op het terrein in Arnhem heeft later onder meer de hoofdvestiging van Akzo Nobel gezeten.
3000 studenten
Rijn IJssel werd in 2019 de buurman van vezelfabrikant Teijin en chemiebedrijf Nouryon (voorheen Akzo) op het terrein. Aan het eind van dit jaar hebben ruim 3000 studenten (een kwart van het totaal aantal studenten van Rijn IJssel) en zo’n 250 medewerkers hun intrek op de campus genomen. De internationale schakelklas van het instituut is inmiddels al over. Na de zomervakantie volgt de verhuizing van de onderwijsclusters ict en techniek. In de Witte Villa, op de kop van het terrein, neemt het cluster creatieve industrie en de ondersteunende stafdiensten later dit jaar intrek.
Gedateerde onderwijsgebouwen
De operatie is het resultaat van een grondige inventarisatie die Rijn IJssel deed naar zijn bestaande onderwijslocaties. Dat zijn er dertig, onder andere in Arnhem, Elst en Renkum. ,,Een deel van die gebouwen zijn gedateerd”, vertelt Geerdink. ,,Ongeveer de helft van de ruim 100.000 vierkante meter die we bezitten. In plaats van renovatie kozen we voor nieuw onderdak. Het is uniek dat we die op één terrein, met een oppervlakte van zo’n 30.000 vierkante meter, konden vinden.”
Tot de bestaande onderwijslocaties die worden afgestoten, behoren onder andere de gebouwen aan de Zypendaalseweg, de Utrechtsestraat en de Veluwestraat in Arnhem. De grote locatie aan de Middachtensingel wordt gehandhaafd, zoals ook het gebouw aan het Kazerneplein.
Bron: De Gelderlander