Licht herstel Arnhemse kantorenmarkt in 2e coronajaar

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 16 februari 2022

ARNHEM – In 2021 is weer sprake geweest van een licht herstel van de Arnhemse kantorenmarkt. Het aanbod is iets afgenomen terwijl de opname van kantoorruimte met 17% is gestegen. De opname van kantoorruimte in Arnhem-Zuid is de afgelopen 10 jaar niet zo hoog geweest als in 2021. Hiernaast is ook de leegstand op de kantorenmarkt verder afgenomen naar op dit moment nog een kleine 11%.

Arnhem-Zuid

Opvallend is dat in 2021 meerdere partijen vanuit Arnhem-Noord, maar vooral ook vanuit de A12 zone zijn verhuisd naar het zuiden van de stad. Gebouw Rijnpoort aan de Groningensingel is afgelopen jaar zo goed als volledig verhuurd. Door het vertrek van Partijen als Vitens en Flynth naar Arnhem-Zuid is de leegstand op IJsseloord 2 substantieel toegenomen. Op kantorenpark Gelderse Poort in Arnhem-Zuid, waar een aantal jaar geleden nog sprake was van een leegstand van bijna 30%, zijn de vraag-aanbod verhoudingen genormaliseerd. Binnenkort gaat CRV haar huidige verouderde locaties in Arnhem verlaten en haar intrek nemen in het volledig gerenoveerde gebouw Landmark, eveneens gelegen in Arnhem- Zuid.

MKB versus Corporate bedrijven

Opvallend is dat met name het MKB weer vrij snel terug is gekeerd naar kantoor terwijl grotere corporate bedrijven en (semi-) overheden nog steeds vanuit huis werken. Dit vertaalt zich ook in een verschil in dynamiek op de Arnhemse markt. MKB-bedrijven blijven verhuizen terwijl op dit moment veel corporate bedrijven een pas op de plaats maken en huisvestingsoperaties uitstellen totdat zij de gevolgen van COVID voor het kantoorgebruik kunnen inschatten. Vermoedelijk zal in 2022 de uitgestelde vraag weer loskomen.

Licht herstel Arnhemse kantorenmarkt in 2e coronajaar
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wetsvoorstel wijziging short stay

Wetsvoorstel wijziging short stay

Door Ewoud Pranger, Independent Tax Partners & Advisors Het kabinet heeft recentelijk een concept-wetsvoorstel gepubliceerd om btw-besparende praktijken bij...
Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

ARNHEM - De krapte op de Arnhemse kantorenmarkt neemt toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BMV Research naar de ontwikkelingen op de lokale kantorenmarkt. De afgelopen vier jaar is...
Bekijk overzicht