Kansen voor regio’s buiten de Randstad in veranderende kantorenmarkt
Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 28 september 2020Het massale thuiswerken tijdens de lockdown heeft voor vele werkgevers en werknemers de visie op het kantoorgebruik veranderd. Deze schuivende panelen op de kantorenmarkt bieden kansen voor de regio’s buiten de Randstad. Ook Arnhem kan hiervan profiteren.
Randstedelijke kantoormarkt leed onder eigen populariteit
Het collectieve thuiswerken heeft blootgelegd dat de Randstad voor de crisis zwaar onder druk stond. Door de opgelopen schaarste konden bedrijven hun verhuiswens niet realiseren, congestie had lange reistijden tot gevolg en ook de woningprijzen stegen de pan uit. Een deel van deze problemen zijn sinds de start van de intelligente lockdown sterk verminderd.
Vergroot concurrentiekracht van de regio
Om deze positieve neveneffecten ook na de crisis te behouden, is een betere spreiding van de werklocaties in Nederland noodzakelijk. Regio’s buiten de Randstad, als Twente, de Brabantse Stedenrij en Arnhem/Nijmegen, moeten verdergaand samenwerken om een concurrerende hotspot te ontwikkelen. Bedrijven zullen dan vaker hun vestigingsbeslissing in het voordeel van de regio laten uitvallen, of hier satellietkantoren openen om reistijden voor werknemers te beperken.
Focus op de winnaars
Om als regio als winnaar uit de coronacrisis te komen, moet één centrale kantorenlocatie worden aangewezen. Door het grotere verzorgingsgebied kan worden geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid, onder andere door het realiseren van voldoende kwalitatieve kantoorruimte en goede OV-ontsluitingen. Om de groei van de aangewezen locatie te faciliteren, zullen andere steden in de regio delen van de kantorenvoorraad moeten herbestemmen.
Download hier: 'Sprekende cijfers Kantorenmarkten medio 2020'