Kansen voor regio’s buiten de Randstad in veranderende kantorenmarkt

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 28 september 2020

Het massale thuiswerken tijdens de lockdown heeft voor vele werkgevers en werknemers de visie op het kantoorgebruik veranderd. Deze schuivende panelen op de kantorenmarkt bieden kansen voor de regio’s buiten de Randstad. Ook Arnhem kan hiervan profiteren.

Randstedelijke kantoormarkt leed onder eigen populariteit

Het collectieve thuiswerken heeft blootgelegd dat de Randstad voor de crisis zwaar onder druk stond. Door de opgelopen schaarste konden bedrijven hun verhuiswens niet realiseren, congestie had lange reistijden tot gevolg en ook de woningprijzen stegen de pan uit. Een deel van deze problemen zijn sinds de start van de intelligente lockdown sterk verminderd.

Vergroot concurrentiekracht van de regio

Om deze positieve neveneffecten ook na de crisis te behouden, is een betere spreiding van de werklocaties in Nederland noodzakelijk. Regio’s buiten de Randstad, als Twente, de Brabantse Stedenrij en Arnhem/Nijmegen, moeten verdergaand samenwerken om een concurrerende hotspot te ontwikkelen. Bedrijven zullen dan vaker hun vestigingsbeslissing in het voordeel van de regio laten uitvallen, of hier satellietkantoren openen om reistijden voor werknemers te beperken.

Focus op de winnaars
Om als regio als winnaar uit de coronacrisis te komen, moet één centrale kantorenlocatie worden aangewezen. Door het grotere verzorgingsgebied kan worden geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid, onder andere door het realiseren van voldoende kwalitatieve kantoorruimte en goede OV-ontsluitingen. Om de groei van de aangewezen locatie te faciliteren, zullen andere steden in de regio delen van de kantorenvoorraad moeten herbestemmen.

Download hier: 'Sprekende cijfers Kantorenmarkten medio 2020'

Infographic download

Kansen voor regio’s buiten de Randstad in veranderende kantorenmarkt
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Woningmarktcijfers Q1 2022: wat is er veranderd op de woningmarkt?

Woningmarktcijfers Q1 2022: wat is er veranderd op de woningmarkt?

In Arnhem is al meer dan vijf jaar op rij sprake van een krappe woningmarkt. Het aantal verkopen bereikte het laagste punt voor een eerste kwartaal sinds 2016, de aanleiding voor deze...
Sprekende Cijfers Woningmarkt Arnhem Q4 2021

Sprekende Cijfers Woningmarkt Arnhem Q4 2021

ARNHEM - Recent geleden heeft BMV Makelaars, partner in Dynamis, de sprekende cijfers van de woningmarkt in Arnhem Q4 2021...
Bekijk overzicht