Eerste boetes uitgedeeld door ILT wegens ontbreken energielabel

Eerste boetes uitgedeeld door ILT wegens ontbreken energielabel


Per 1 januari 2015 is het toegestaan om boetes uit te delen voor het ontbreken van een energielabel. Ondanks dat deze regeling al in 2015 is ingetreden, waren er nog geen gevallen bekend van een daadwerkelijke boete. Dat lijkt nu veranderd.

Eerste boetes
De eerste boetes zijn inmiddels uitgedeeld aan eigenaren die utiliteitsgebouwen hebben verkocht zonder energielabel. Utiliteitsgebouwen zijn gebouwen die niet voor wonen zijn bestemd. Onaangekondigd zijn de eerste boetes echter niet. In het voorjaar van 2016 zijn brieven gestuurd waarin de inspectie al werd aangekondigd. Naar eigen zeggen zijn 34 eigenaren op de bon geslingerd. Dat heeft de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) bekend gemaakt.

Hoogte boetes
Momenteel bedraagt de hoogste boete ruim €10.000. Deze kunnen nog hoger oplopen. Volgens de Woningwet is de maximale boete die opgelegd kan worden €20.250 per gebouw. Voor particulieren is de boete een stuk lager, maximaal €450 per woning.

Energielabel C
Het simpelweg hebben van een energielabel is voor nu voldoende. Dat verandert in 2023. Dan dienen alle kantoren minimaal energielabel C hebben. Momenteel voldoen slechts 20% van de kantoren aan deze eis.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie