Dynamis: Transportbranche noteert grootste opnameaandeel bedrijfsruimtemarkt

Dynamis: Transportbranche noteert grootste opnameaandeel bedrijfsruimtemarkt

Aanbodvolume stijgt, aantal grote transacties blijft beperkt.

In de achtste editie van de researchpublicatie Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars wordt duidelijk dat de bedrijfsruimtemarkt het afgelopen jaar nog altijd de gevolgen van de zwakke Nederlandse economie ondervindt. Het transactievolume is in het voorbije jaar fors gedaald. Verder is het aanbodcijfer opnieuw toegenomen. Dit blijkt uit de jaarrapportage Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2014 die in week 9 verschijnt, waarin de bedrijfsruimtemarkt in Nederland over heel 2013 nader wordt beschouwd. Ook brengt Dynamis deze week de nieuwe publicatie ‘Marktscan: Logistiek’ uit.

Opname naar branche
In de periode van 1 januari 2013 tot 1 januari 2014 zijn in Nederland 1.164 bedrijfsruimtetransacties geregistreerd. Van het totaal aantal transacties betreft 15% een kooptransactie voor eigen gebruik en 85% een huurtransactie. Landelijk wordt met 29% van het totale transactievolume in 2013, te weten 1.317.900 vierkante meter, het meest opgenomen door bedrijven die actief zijn in de transportbranche. Een kwart van het aantal opgenomen vierkante meters bedrijfsruimte wordt betrokken door bedrijven die actief zijn in de bouw en industrie. Verder betreft 24% van het totale opnamevolume bedrijven uit de dienstensector en 22% uit de groothandel en detailhandel. In voorgaande jaren was de dienstensector veelal verantwoordelijk voor de grootste opname. Inmiddels heeft de transportsector en bouw en industriesector in de bedrijfsruimtemarkt een groter aandeel in de opname dan de dienstensector.

In de verschillende landsdelen noteren verschillende branches het grootste aandeel van de bedrijfsruimteopname. In het noorden is het merendeel van de bedrijven traditiegetrouw afkomstig uit de dienstensector, namelijk 51%. In het oosten zijn meer bedrijven actief in de branche groot- en detailhandel (36%). Tot slot is in de Randstad en in het zuiden de branche transport verantwoordelijk voor het grootste opnameaandeel met respectievelijk 32% en 33%.
Als gevolg van enkele grote transacties of het uitblijven daarvan in 2013 is sprake van forse schommelingen ten opzichte van de cijfers van een jaar geleden. Dergelijke grote opnames hebben veelal een incidenteel karakter en komen niet in iedere onderzoeksperiode voor. Dit blijkt ook uit de cijfers van het voorbije jaar, in 2012 zijn namelijk ruim twee keer zoveel grootschalige transacties genoteerd dan in 2013.

Aanbod
Het aanbod van 5.577.700 vierkante meter is tot stand gekomen door 3.931 bedrijfsruimten. Derhalve is een ruimte gemiddeld 1.419 vierkante meter groot. Uit het aanbod kan worden opgemaakt dat diverse objecten al geruime tijd worden aangeboden. De verhuurkans is hier dermate klein dat de vraagprijs zeer laag is of dat grote incentives dienen te worden gegeven. Daarnaast worden verscheidende ruimten in aanbod slechts voorzien van tijdelijke invulling, wat uiteindelijk de beschikbare vierkante meters bedrijfsruimte hoog houdt. Wanneer het aanbod wordt vergeleken met een half jaar geleden dan is sprake van een stijging van 5%.

Verwachting
Na een jaar waarin Nederland te maken heeft gehad met een record aantal faillissementen, hoge werkloosheid, bezuinigingsmaatregelingen en beperkte bedrijfsinvesteringen lijken aan het einde van 2013 toch enkele positieve ontwikkelingen zich voor te doen. In het vierde kwartaal van 2013 is een economische groei van 0,7% geconstateerd en ook voor 2014 wordt een lichte groei voorspeld. Echter, zoals Dynamis eerder al voorspelde, ondervindt de bedrijfsruimtemarkt hinder van de moeizame economie in het afgelopen jaar, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een dalend opnamevolume voor 2013. De beperkte economische groeivoorspelling voor 2014 doet Dynamis verwachten dat het opnamevolume het niveau van 2013 niet overstijgt. Verder blijft het totale beschikbare metrage voor een groot deel bestaan uit structureel aanbod. Mede hierdoor staan ook in de aankomende periode de huurprijzen onder druk en is de verwachting dat hoge incentives worden toegekend.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie