Dynamis: Schaarste in grote kantoortransacties

Vraag naar kantoorruimte is klein, aanbod stijgt

De aanbod- en opnamecijfers over de eerste drie maanden van 2013 bevestigen wederom de huidige malaise op de kantorenmarkt. Het aanbod stijgt naar ruim 6,6 miljoen vierkante meter op 1 april 2013. Een gering aantal transacties en het uitblijven van grote deals kenmerken het eerste kwartaal. Dit blijkt uit het eerste kwartaalrapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2013 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars welke maandag 8 april verschijnt.

Aanbod stijgt
Toenemende besparingen bij overheid en bedrijfsleven doen de behoefte aan kantoor ruimte dalen. In Nederland is het totaal aantal aangeboden vierkante meters kantoorruimte in vergelijking met drie maanden eerder, met 8% gestegen. Het kantooraanbod bedraagt op 1 april 2013 bijna 6.646.000 vierkante meter. Het ruime aanbod geeft de huurder voldoende keuzemogelijkheid en onderhandelingsruimte.

Opname klein
Het dalende transactievolume onderschrijft de teloorgang op de kantorenmarkt. In de eerste drie maanden van dit jaar is ruim 219.000 vierkante meter opgenomen. In het afgelopen kwartaal zijn slechts twee transacties genoteerd met een metrage groter dan 10.000 vierkante meter. In het eerste kwartaal van 2012 waren dit nog vier transacties. Daarnaast hebben drie transacties plaatsgevonden met een metrage tussen de 5.000 en 10.000 vierkante meter, de helft minder dan een jaar geleden. De gerealiseerde mediane huurprijs van een verhuurd kantoorgebouw in Nederland is in de afgelopen vijf kwartalen stabiel gebleven. In het eerste kwartaal van 2013 is een mediane huurprijs van € 125,- per vierkante meter betaald.

Kleine metrages
Door de toenemende vraag naar kleinere kantoorruimtes verschaft Dynamis tevens inzicht in het transactievolume in dit deel van de markt. In het eerste kwartaal van 2013 hebben 176 kleinere transacties plaatsgevonden, dit betreft maar liefst 49% van het totaal aantal transacties. In totaal is ruim 36.000 vierkante meter opgenomen aan kleine metrages, dit komt neer op ruim 16% van de totale opname in het eerste kwartaal van 2013.

De gebruiker bepaalt
Een huurder wil meer efficiëntie, meer flexibiliteit en meer service. Efficiëntie is te behalen door het implementeren van het nieuwe werken, het delen van voorzieningen en functies en door het samenvoegen van meerdere vestigingen. Het kantoorpand is hiervoor medebepalend, nieuwe of gerenoveerde gebouwen zijn vaak efficiënter in het gebruik. Huurders willen zowel flexibiliteit in het aantal vierkante meters, als in het huurcontract. De kantoorgebruiker verlangt toegevoegde waarde van de verhuurder, indien zij een huurovereenkomst aangaan of verlengen. De trend dat gebruiker bepaalt heeft gevolg op het transactievolume en transactiegrootte in de komende kwartalen.

Bekijk het rapport.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wetsvoorstel wijziging short stay

Wetsvoorstel wijziging short stay

Door Ewoud Pranger, Independent Tax Partners & Advisors Het kabinet heeft recentelijk een concept-wetsvoorstel gepubliceerd om btw-besparende praktijken bij...
Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

ARNHEM - De krapte op de Arnhemse kantorenmarkt neemt toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BMV Research naar de ontwikkelingen op de lokale kantorenmarkt. De afgelopen vier jaar is...
Bekijk overzicht