Dynamis: Onzekerheid kenmerkt de regionale woningmarkt

Dynamis: Onzekerheid kenmerkt de regionale woningmarkt

Het woningaanbod is in het derde kwartaal van 2012 nagenoeg gelijk gebleven en het aantal transacties is in de meeste Dynamis regio’s afgenomen met gemiddeld 11% ten opzichte van een jaar geleden. Looptijden lopen verder op en prijzen blijven dalen. Dit blijkt uit het derde kwartaalrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants & Makelaars, dat volgende week verschijnt.

Opname daalt
In het derde kwartaal van 2012 zijn in de acht Dynamis regio’s in totaal 3.655 bestaande woningen verkocht. Daarmee is sprake van een daling in het aantal verkopen van 11% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. In de gemeenten Enschede en Zwolle is een toename van het aantal transacties waar te nemen. Dit is opvallend gezien de forse dalingen elders in het land, met name in Breda en Den Haag. Met 1.874 transacties werden appartementen het meest verkocht in het derde kwartaal.

Aanbod stagneert
Op 1 oktober 2012 werden in de acht Dynamis regio’s 29.734 woningen te koop aangeboden. Dit is een daling van 3% ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het woningtype appartementen wordt met 55% van het totale aanbod het meest aangeboden. Twee onder één kap woningen worden met 2.164 bestaande woningen het minst aangeboden. Opvallend is de toename van het woningaanbod in Enschede met 7,5% ten opzichte van een kwartaal eerder.

Looptijden stijgen fors
Een in het derde kwartaal verkochte woning stond gemiddeld ruim vier maanden te koop, een stijging van maar liefst 35% in vergelijking met een jaar geleden. In de gemeente Breda stond een woning het langst te koop met gemiddeld 154 dagen. Een woning werd het snelst verkocht in de gemeente Rotterdam, namelijk in gemiddeld 100 dagen. Meer dan de helft van de te koop staande woningen wordt op dit moment langer dan een jaar aangeboden.

Prijsdalingen
De mediane transactieprijs van een in het derde kwartaal verkochte woning is gedaald met 5% ten opzichte van een jaar eerder tot € 172.000,-. De gemiddelde prijs per vierkante meter bedraagt €1.718,- en is met 7% sterker gedaald dan de gemiddelde transactieprijs. Alle Dynamis regio’s vertonen een daling in de mediane prijs per vierkante meter.

Verwachting: langere looptijden en lagere transactieprijzen
Het derde kwartaal van 2012 werd gekenmerkt door het uitblijven van nieuw woningaanbod, prijs- en volumedalingen en stijgende looptijden. Afhankelijk van eventuele maatregelen die het nieuwe kabinet neemt, kan de huidige situatie in de woningmarkt worden doorbroken. Dynamis verwacht echter op korte termijn geen verbetering van de Nederlandse woningmarkt. Looptijden zullen de komende tijd verder oplopen en transactieprijzen verder dalen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie