Dynamis: herstel kantorenmarkt blijft uit

Dynamis: herstel kantorenmarkt blijft uit

Na opleving in het eerste kwartaal, sterke opnamedaling in afgelopen kwartaal

In het tweede kwartaal van 2012 blijft, zoals verwacht, herstel van de kantorenmarkt uit. Na een stijging van het transactievolume in het eerste kwartaal van 2012, komt in het tweede kwartaal het transactievolume uit op 225.000 vierkante meter. Het aanbodcijfer stabiliseert zich op het hoge niveau van 6,5 miljoen vierkante meter. Dit blijkt uit het tweede kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2012 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars dat volgende week verschijnt.

Transactievolume daalt

Binnen de 24 onderzochte Dynamis regio’s is, in het tweede kwartaal van 2012, in totaal 225.051 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Daarmee is sprake van een aanzienlijke daling van 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2011, toen ter vergelijking ruim 281.765 vierkante meter kantoorruimte van gebruiker wisselde. In totaal werden 171 gebruikerstransacties geregistreerd, met een gemiddelde grootte van 1.316 vierkante meter. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 is er in het aantal transacties sprake van een daling van ruim 12%. De gerealiseerde mediane transactieprijs komt in het tweede kwartaal van 2012 uit op € 125,- per vierkante meter per jaar. De hoogst bekende huurprijs per vierkante meter is afgelopen kwartaal gerealiseerd in Amsterdam en bedraagt € 283,- per vierkante meter per jaar. Slechts 12.000 vierkante meter, oftewel 5% van de totale opname betreft nieuwbouw.

Aanbod stabiliseert op hoog niveau

Op 1 juli 2012 wordt binnen de 24 Dynamis regio’s in totaal ruim 6.500.000 vierkante meter kantoorruimte aangeboden. Het totale aanbodcijfer wordt bepaald door 3.608 objecten. Het nieuwbouwpercentage is gedaald naar 4%.

Vraag naar flexibiliteit neemt verder toe

De stijgende vraag naar meer flexibiliteit, heeft zich zichtbaar vertaald in de kantorenmarkt. De looptijd van huurcontracten wordt steeds korter, de gemiddelde transactiegrootte daalt en de vraag naar kleinere metrages neemt toe. Dynamis verwacht dat de kantorenmarkt in de toekomst verder aan de vraag naar flexibiliteit zal voldoen.


Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie