Dynamis: Bedrijfsruimtemarkt gehinderd door zwakke economie

Dynamis: Bedrijfsruimtemarkt gehinderd door zwakke economie

AMSTERDAM – De bedrijfsruimtemarkt ondervond het afgelopen jaar, net als diverse andere vastgoedsegmenten, de gevolgen van de zwakke Nederlandse economie. Na twee opeenvolgende jaren met toenemend transactievolume is in het voorbije jaar het opnameniveau met 5% gedaald. Het aanbodcijfer is opnieuw toegenomen, tot boven de 5 mln m².

Dat staat in het rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars. Hierin wordt een overzicht gegeven van de bedrijfsruimtemarkt in Nederland van juli 2012 tot juli 2013.
Sinds 2009 is het aantal beschikbare vierkante meters bedrijfsruimte gestegen. Op 1 juli 2013 bedroeg het totaal aangeboden metrage bedrijfsruimte 5,1 mln m², 5% meer dan een jaar geleden.

In het afgelopen jaar zijn in Nederland 1171 bedrijfsruimtetransacties geregistreerd. In totaal komt opnamevolume op 1,5 mln m² bedrijfsruimte, een daling van 5% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In de twee jaren daarvoor was nog sprake van een stijgend transactievolume.
De gemiddelde transactiegrootte van een bedrijfsruimteopname in de periode van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013 bedroeg 1312 m². Het jaar daarvoor was dat gemiddeld nog 1410 m².

Logistiek
Van het totale aantal aanbod bedrijfsruimte (vanaf 5000 m²) betreft meer dan de helft logistiek vastgoed. Op 1 juli 2013 stond 1,1 mln m² logistieke bedrijfsruimte te koop of te huur, een daling van 7%. In deze zwakke economie, waarin diverse vastgoedsegmenten een teruggang noteren, is de logistieke markt dynamisch tenoemen. In het afgelopen jaar is het transactievolume met 4% gestegen. Het transactievolume werd vorig jaar nog gekenmerkt door een aantal grote transacties, waaronder PostNL, maar dit jaar is het opnamevolume verspreid over meerdere partijen, waaronder DocData, Rhenus en Schenker. Het betreft hierbij met name nieuwbouwobjecten in het zuiden van het land. Deze objecten zijn na realisatie vrijwel allemaal verkocht aan investeerders in logistiek vastgoed.

Verwachting
Door de scheve vraag- en aanbodverhouding is de bedrijfsruimtemarkt als zeer ruim te typeren. Mede door voorspellingen als toenemende faillissementen en werkloosheid, dalende bedrijfsinvesteringen, de economische krimp in 2013 en de negatieve verwachting van bedrijvigheid in Nederland, verwacht Dynamis dat het opnamevolume ook in de komende periode verder terugloopt en het aanbod nog enige tijd verder oploopt.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie