"Dit is een project waar het rendement uit de omliggende gebouwen moet komen"


De start van de voormalige koepelgevangenis ‘De Berg’ is gestart door het Rijksvastgoedbedrijf. Het complex staat als één geheel te koop.

Volgens Jacco Vogelaar, specialist op het gebied van transformaties in Arnhem, is het vooral een uitdagend project. “Vooral de gevangenis, omdat het een rijksmonument is van het zware soort. Er zijn veel regels en vereisten aan verbonden.”

De Koepel
Het rijksmonument heeft een herkenbare positie in Arnhem. Naast de oorspronkelijke gevangenis bevat het complex verschillende bijgebouwen. Buiten de gevangenismuur staat de voormalige directeurswoning die verbouwd is tot kantoor. Daarnaast is er een werkplaats aanwezig. Het terrein heeft een totale oppervlakte van circa 20.000 m2.

Omwonenden
De herontwikkeling vereist veel expertise, aldus Jacco Vogelaar. “Ik verwacht daarom dat niet één partij, maar een combinatie van partijen deze herontwikkeling aan gaat pakken. Het is daarbij belangrijk dat tenminste één partij voor binding zorgt met de woonwijk. Overleg met omwonenden is hierbij noodzaak om een succesvol project op te leveren.”

Bestemming
Een concrete bestemming voor het rijksmonument is er nog niet. “Er is wel een Nota met randvoorwaarden geformuleerd in overleg met de gemeente Arnhem. Het is veelzeggend dat de gemeente daarbij betrokken is. Het geeft des te meer aan dat het project een groot lokaal belang heeft.” Het geheel leent zich uitstekend voor een combinatie van wonen en werken met mogelijke invulling van zorg of maatschappelijke voorzieningen. Huurhuizen en woningen voor één- en tweepersoons huishoudens zijn er nu relatief weinig in de directe omgeving. Voorwaarde is wel dat de nieuwe fincties niet te veel verkeers- of parkeeroverlast veroorzaken.

Uniek concept
Voor een dergelijke herontwikkeling is een goed plan nodig. Jacco Vogelaar gaat het project dan ook naar de partij die met een uniek concept op tafel komt. “Een perfect project voor een conceptontwikkelaar, omdat er veel creativiteit aan te pas zal komen.”

Partijen en belangstellenden kunnen zich tot 7 december 2017 melden. Vereiste daarbij is aantoonbare ervaring op het gebied van herontwikkelingen, bouw of financiering van dergelijke projecten. Vervolgens kan tot uiterlijk 15 maart 2018 een bod gedaan worden op het complex. In mei 2018 wordt de koper bekend gemaakt.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie