Arnhemse iconen in de prijzen

Arnhemse iconen in de prijzen

ARNHEM - Het Gelders Huis in Arnhem, oftewel het gerenoveerde en uitgebreide provinciehuis, is uitgeroepen tot het 'Beste Gebouw van 2018'. De publieksprijs voor architectenbureaus wordt sinds 2006 uitgereikt. Het provinciehuis is de opvolger van Station Breda die de prijs vorig jaar won.

De jury, onder voorzitterschap van Louise Vet (directeur Nederlandse Instituut voor Ecologie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, NIOO-KNAW), noemt Het Gelders Huis ‘niet alleen een stimulerende omgeving, het is ook een iconisch gebouw dat bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad en – de naam zegt het – een thuisbasis en plek van samenkomst biedt aan de bevolking.’

Daarnaast heeft de Parkzaal van het Musis Sacrum de Heuvelinkprijs gewonnen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan het beste nieuwe gebouw in Arnhem. In het juryrapport stond onder andere “het is een uitzonderlijk compleet gebouw, dat op alle niveaus klopt en op een mooie manier is weergegeven”.

Musis doet aan OMA's Casa da Música in het Portugese Porto denken, maar dan als volgende stap in de typologie. Dit is wereldklasse! Dankzij deze schitterende nieuwbouw heeft Arnhem het in zich om als culturele stad boven zichzelf uit te stijgen!'.

De prijs is vorige week uitgereikt tijdens de Nacht van de Architectuur. De jury bestond uit architect Arjenne van Berkum (partner bij FARO Architecten), architectuurcriticus Kirsten Hannema (verbonden aan de Volkskrant en hoofdredacteur van het Architectuurjaarboek) en architect Stefan Prins (partner bij Powerhouse Company).

Het hoofdgebouw ontworpen door architect Hendrik Willem Fromberg dateert uit 1847 en is al jaren een icoon in Arnhem. Sinds het einde van de negentiende eeuw is het muziekhuis de thuisbasis van Het Gelders Orkest. Met de komst van de nieuwe parkzaal en de renovatie van de Muzenzaal, naar het ontwerp van Van Dongen – Koschuch architects, zal het Musis Sacrum meer en gevarieerde bezoekers trekken; het is een multifunctioneel muziekhuis geworden.

Musis is in januari officieel geopend. Op zaterdag 19 mei 2018 startte de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen 2018-2019. Highlights voor komend seizoen zijn Lavinia Meijer (Artist in Residence), Lucas & Arthur Jussen, Het Gelders Orkest, Di-Rect, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Racoon en Eva-Maria Westbroek.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie