Arnhem is Nederlands kampioen kantoor in monumenten

ARNHEM - De stad Arnhem is koploper van Nederland als het gaat om het huisvesten van kantoren in monumentale panden.

Dat meldt Dynamis, samenwerkingsverband van dertien regionale makelaars, waaronder Strijbosch Thunnissen in Arnhem.

In de dinsdag verschenen rapportage over de kantorenmarkt wordt geconstateerd dat in geen enkele stad monumenten zo'n belangrijk deel van de kantorenmarkt vormen als in Arnhem. In de afgelopen tien jaar had liefst een op de zes verhuurde of verkochte kantoren in de Gelderse hoofdstad de status van Rijksmonument.

Aandeel van 17 procent

Monumentale panden hebben daarmee een aandeel van 17 procent in wat er de afgelopen tien jaar in Arnhem aan kantoorruimte in gebruik is genomen. De Gelderse hoofdstad blijft daarmee steden als Groningen (12 procent), Deventer en Assen (10 procent) voor. De makelaarsorganisatie tekent er bij aan dat monumentale panden op de kleinere regionale kantorenmarkt sowieso een grotere rol spelen dan in de vier grote steden.

Volgens Dynamis is de opleving van monumentaal kantoorvastgoed te danken aan de opkrabbelende economie. Die maakt dat potentiële huurders meer geld over hebben voor een pand op stand, waarmee ze de uitstraling van hun bedrijf versterken. De 14 euro die ze per gehuurde vierkante meter extra moeten neertellen, hebben ze er graag voor over.

Werknemers minder blij

Directie en management nemen volgens de organisatie zelfs voor lief dat ze vanwege de beschermde status van hun pand geen drastische ingrepen kunnen doen om kwaliteit en comfort te vergroten. De werknemers zijn daar minder gelukkig mee; zij ervaren volgens Dynamis in de dagelijkse praktijk de ongemakken van ouderwetse koelings- en verwarmingssystemen, onpraktische kamerindelingen en een gebrek aan parkeerplaatsen.

Een voorbeeld van een recente invulling van een monumentaal pand is dat van het Vesta-gebouw aan de Jansbuitensingel, in 1930 gebouwd naar ontwerp van architect Willem Diehl. Daar zetelen nu een vastgoedbeheerder, een advocatenkantoor, een uitzendbureau, een online-businessmaatschappij, een botox-kliniek en een marketingbureau.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

Krapte neemt toe op Arnhemse kantorenmarkt

ARNHEM - De krapte op de Arnhemse kantorenmarkt neemt toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BMV Research naar de ontwikkelingen op de lokale kantorenmarkt. De afgelopen vier jaar is...
Verhuurtransacties op Retail Park Arnhem

Verhuurtransacties op Retail Park Arnhem

ARNHEM - Na de recente oplevering van nieuwe winkelunits aan Fietsvoordeelshop.nl en Huisdiervoordeelshop op Retail Park Arnhem, heeft ook Swiss Sense haar winkelunit betrokken. Swiss Sense...
Bekijk overzicht