Ontwikkelingen op hypotheekgebied

Ontwikkelingen op hypotheekgebied

Met het nieuwe jaar in zicht, verandert er altijd weer het één en ander aan regelgeving. Zo ook op het gebied van het afsluiten van een hypotheek. Wij hebben een aantal zaken voor u op een rij gezet:

Overgangstermijn hypotheekaanvragen 2017
Afgelopen week is door de Tweede Kamer een motie aangenomen inzake een overgangstermijn van een maand voor huizenkopers die nog in 2017 een hypotheek aanvragen, maar pas een definitief aanbod van hun geldverstrekker krijgen in 2018. De minister en AFM moeten nog akkoord gaan met het voorstel. Dit staat voor 7 december op de agenda.

Veel banken sluiten hun hypotheekloketten al begin december. Dit betekent dat aanvragen die daarna binnenkomen, getoetst worden volgens de leennormen van 2018. Dit houdt voor veel mensen in dat ze dan minder kunnen lenen (max. 100% van de woningwaarde i.p.v. 101%) en hierdoor meer eigen geld in de woning moeten steken.

Wijzigingen afsluiten hypotheek met NHG per 1-1-2018

Per 1 januari 2018 veranderen een aantal regels met betrekking tot het sluiten van een hypotheek met NHG.

Hogere kostengrens
Vanaf 1 januari 2018 is de kostengrens voor NHG € 265.000,-. Dat is 8 procent hoger dan nu het geval is, waardoor duurdere woningen ook in aanmerking komen voor NHG. Indien geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal € 280.900,-. De extra financieringsruimte moet volledig besteed worden aan energiebesparende voorzieningen zoals een HR-ketel, dak- of vloerisolatie en HR++ beglazing.

Eenmalige premie blijft gelijk
Voor een hypotheek met NHG betaalt u eenmalig de ‘borgtochtprovisie’. In 2018 blijft dit 1% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten betaalt u aan de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. Voor dit bedrag bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek en kunt u op een vangnet rekenen als u door onvoorziene omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen.

Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt
Tot en met 2017 was het bij een hypotheek met NHG vaak verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer het geval. Dit geeft de vrijheid om samen met de financieel adviseur te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico’s bij overlijden.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG
Indien u een bestaande hypotheek zonder NHG heeft, is het in 2018 mogelijk deze over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Voorwaarde hiervoor is dat u er een hypotheek met meer gunstige condities voor in de plaats krijgt, zoals een lagere rente.

Wilt u weten wat deze wijzigingen betekenen voor uw persoonlijke situatie? Maak dan nu een afspraak met onze financieel adviseur via telefoonnummer (026) 355 21 00.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie