Eerst mijn huis verkopen of eerst een nieuw huis kopen?

Eerst mijn huis verkopen of eerst een nieuw huis kopen?

Geschreven door Marc Bakker

Heeft u verhuisplannen? Dan vraagt u zichzelf vast af of het slim is om eerst u eigen woning te verkopen of eerst op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Wij hebben de voor- en nadelen van beide keuzes voor u op een rij gezet, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Eerst verkopen, dan kopen

In de huidige woningmarkt is de kans groot dat de verkoop van uw huidige woning meer opbrengt dan u verwacht. Hierdoor houdt u dus ook meer over na de aflossing van de hypotheek van uw woning. Wilt u graag weten waar u aan toe bent en hoeveel u daadwerkelijk voor uw huidige woning kunt krijgen? Dan is het verstandig om eerst uw huidige woning te verkopen. U heeft dan inzicht in wat precies uw budget is en kunt wellicht de eventuele overwaarde van uw huidige woning gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

De meest logische keuze zou daarom zijn om eerst uw huis te verkopen. Zo weet u hoeveel geld u kunt uitgeven aan uw nieuwe woning en heeft u geen risico op dubbele woonlasten, omdat u geen huis heeft dat u nog moet kwijtraken.

Nadelen

De nadelen van het eerst verkopen van uw woning is wanneer u snel moet verhuizen, omdat de kopers graag snel in de woning willen trekken. Natuurlijk kunt u proberen de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen, maar als dat niet lukt moet u een oplossing zien te vinden. Dan kan tijdelijk een woning huren een tussenoplossing zijn. Dit betekent wel dat u twee keer moet verhuizen en een huurwoning heeft u in de huidige woningmarkt ook niet zomaar gevonden.

De zoektocht naar uw droomhuis kan langer duren dan gepland. Bent u op zoek naar een aankoopmakelaar die u snel en efficiënt helpt bij het vinden en kopen van uw nieuwe woning? Neem dan contact op met onze aankoopcoördinator en maak kennis met ons team. We vertellen u graag persoonlijk wat wij voor u kunnen betekenen en brengen samen met u uw woonwensen in kaart.

Wij maken van u de beste koper en maken uw woonwensen werkelijkheid!

Eerst kopen, dan verkopen

Op dit moment is de vraag naar koopwoningen groter dan het aanbod. Een huis vinden dat voldoet aan uw wensen, kan daarom best een tijd duren. In de huidige woningmarkt is het ook nog eens het geval dat woningen vaak flink overboden worden, waardoor u het beste bod moet doen om een woning te bemachtigen. Wanneer u uw huidige woning nog niet verkocht heeft, is het minder erg dat de zoektocht wat langer duurt.

Daarnaast maakt u op deze manier ook geen extra kosten voor de huur van een tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing. In de huidige markt wordt het meest voor deze optie gekozen. Bent u op zoek naar een verkoopmakelaar die u kan helpen met het in verkoop zetten van uw woning? Maak kennis met onze verkoopmakelaars!

Nadelen

Wanneer u de opbrengst van uw huidige woning nodig hebt om uw nieuwe huis te financieren, dan stuit u op een probleem bij de aankoop van uw nieuwe woning. Het is dus belangrijk om uw financiering van te voren goed op orde te hebben. Breng uw financiële moeilijkheden vooraf in kaart met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Onze hypotheekadviseurs helpen u graag om u advies te geven over wat in uw situatie het beste is!

Huis kopen of verkopen: wat doe je als eerste?

Als u graag wilt verhuizen is het best een lastige keuze om te maken. Heeft u advies nodig van een professional? Neem dan contact op met ons makelaarskantoor en wij zoeken de beste oplossing voor u uit! We helpen u of snel aan een nieuwe woning voor de beste prijs óf met een snelle verkoop van uw huidige woning.

Vrijblijvende afspraak maken

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie