Lagere overdrachtsbelasting een feit

Lagere overdrachtsbelasting een feit

Het kabinet heeft aangekondigd de overdrachtsbelasting voor één jaar te verlagen naar een percentage van 2%. Dit was 6% van het bedrag waar een woning voor werd verkocht. De maatregel is met terugwerkende kracht op 15 juni jongstleden ingegaan en wordt voor een groot deel gefinancieerd met een heffing op de banken.

Dit voordeel is van toepassing bij bestaande bouw en uitpond (voormalige huurwoningen) aangezien een koper hier ‘kosten koper’ (k.k.) over een woning betaalt. De regeling geldt niet bij nieuwbouw aangezien hier ‘vrij op naam’ (v.o.n.) van toepassing is.

Bent u een ‘verkoper’?
Er zal niet meteen iets voor u veranderen. Uw woning wordt door deze wijziging bijvoorbeeld niet ineens 4% meer waard. Wat er wel zal veranderen, is dat er meer potentiële kopers voor uw woning in aanmerking komen.

Bent u een ‘koper’ of van plan om in de nabije toekomst een woning te kopen?
U kunt tot 15 juni 2012 gebruikmaken van een lagere overdrachtsbelasting. Een rekensom: stel, u koopt volgende week een woning van € 200.000,- dan betaalt u 2% dus € 4000,- aan overdrachtsbelasting aan de overheid. Vóór 15 juni 2011 was dit 6%, dus € 12.000,-. Als koper heeft u met deze maatregel een ‘voordeel’ van € 8000,-. Voor starters geldt precies hetzelfde.

Heeft u net een woning gekocht?
De maatregel is met terugwerkende kracht van toepassing. Als de overdracht vóór 15 juni jongstleden heeft plaatsgevonden, kunt u helaas niet profiteren van de maatregel.

Strijbosch Thunnissen Makelaars is verheugd dat het kabinet deze maatregel op korte termijn heeft ingevoerd waardoor de woningmarkt wakker geschud kan worden. Bent u benieuwd wat de impact voor u voor gevolgen heeft? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook het artikel op de website van de rijksoverheid:
Kabinet versterkt vertrouwen op woningmarkt en verlaagt overdrachtsbelasting

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie