Dynamis: Nederlandse bedrijfsruimtemarkt stabiel in afgelopen jaar

Dynamis: Nederlandse bedrijfsruimtemarkt stabiel in afgelopen jaar

Aanbodcijfer stijgt minder sterk, transactievolume neemt toe

Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars publiceert maandag 27 augustus 2012 het rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten. Hierin wordt de bedrijfsruimtemarkt binnen de 24 Dynamis regio’s nader beschouwd voor de periode juli 2011 tot juli 2012. In de zesde editie van deze researchpublicatie wordt voor het eerst ingegaan op de Nederlandse Logistieke Vastgoedmarkt. In de rapportage wordt duidelijk dat de bedrijfsruimtemarkt het afgelopen jaar een stabiel beeld vertoond. Het aanbodcijfer is het afgelopen jaar met 5% minder sterk gestegen dan eerdere jaren.

Aanbod

Op 1 juli 2012 bedraagt het aanbod binnen de Dynamis regio’s bijna 4,9 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte. Het aanbodcijfer is minder sterk gestegen en noteert in vergelijking met voorgaand jaar een stijging van 5%. De vier regio’s met het hoogste aanbodcijfer zijn Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam.

Opname

In de periode 1 juli 2011 tot 1 juli 2012 is het transactievolume toegenomen tot 1,6 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte, een stijging van 23% ten opzichte van een jaar eerder. De regio Rotterdam noteert het hoogste transactievolume gevolgd door Amsterdam, Tilburg en Utrecht. Opvallend is dat in de regio Utrecht het opnameniveau lager uitkomt dan een jaar geleden (-2%).

Logistiek

Het aanbodcijfer op de logistieke vastgoedmarkt bedraagt op 1 juli 2012 ruim 1,2 miljoen vierkante meter. In het eerste half jaar van 2012 is 291.800 vierkante meter bedrijfsruimte opgenomen, een stijging van 33% in vergelijking met het laatste half jaar van 2011. Het totale transactievolume logistieke bedrijfsruimte bestaat voor een aanzienlijk deel uit een aantal grote transacties.

Toekomst

De bedrijfsruimtemarkt heeft het relatief goed gedaan ten opzichte van de totale vastgoedmarkt. Of deze unieke situatie zich standhoudt in het komende jaar zal moeten blijken. Dynamis verwacht dat ook de bedrijfsruimtemarkt niet zal ontkomen aan de veranderende markt.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie